2014. november 1., szombat

Hatha Jóga foglalkozás
.

Időpontok:  
  •               Hétfő  10:00 - 11:30
  •               Szerda  8:00 - 9:30   10:00 - 11:30    12:00 - 13:30   14:00 - 15:30    16:00 - 17:30
  •              Csütörtök  8:00 - 9:30    10:00 - 11:30   12:00 - 13:30    14:00 - 15:30
Helyszín: Szebb Életért Központ

      Cím:  Budapest, VIII., Fiumei út 4.

                Angyalfény Spirituális Központ

      Cím:  Budapest, VII.,  Péterffy Sándor u. 15.- kapukód: 52

Mikor és miért ajánljuk neked a Hatha Jóga alapfoglalkozás:

  • ha teljesen kezdő vagy és úgy döntöttél, többet szeretnél tenni magadért
  • ha már jógáztál valahol, de most rendszeresen szeretnél   gyakorolni, tanárral
  • ha tudni szeretnéd mik is azok az ászanák
  • ha érdekel a jóga elmélete és a légzési technikák
  • ha szeretnéd kiküszöbölni a hát- és derékfájdalmakat
  • ha el tudsz jönni rendszeresen egyazon időben

Az alapfoglalkozás tematikája:
  • testtisztító gyakorlatok (hatékonyabbá teszik a salakanyagoktól való megszabadulást)
  • jógapózok, ászanák (átmozgatnak, masszírozzák a belső szerveket, serkentik a keringést, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek és az idegrendszer működését)
  • légzőgyakorlatok (javítják, kiegyensúlyozzák az összes szerv oxigén ellátottságát, anyagcseréjét, ezáltal energetizálnak és segítenek a stresszoldásban)
  • gerinc erősítő pózok
  • egyensúly gyakorlatok
  •  relaxáció (pihentető ellazulás állapota)
  • jóga elméleti anyag (jóga alap kifejezések jelentése, csakrák és nádik, jóga alapelvek – jámák, nijámák, a légzés és elme kapcsolata, stb.)

A Hatha Jóga jelentése:
A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A "ha" szó alatt a Napot értik, a "tha" alatt a Holdat, azaz, a hatha jóga a Nap és a Hold, a prána és apána energiák egyesülését jelenti.
A hatha jóga nem cél, hanem csak a cél felé vezető eszköz.
A hatha jóga a fizikai testtel kezdődik, a fizikai testre fordítja a gyakorló figyelmét, ami úgy jelenik meg, mint a lélek megtestesülésének és tevékenységének az eszköze.
Az elme megtisztítása nem lehetséges a test megtisztítása nélkül, amelyben működik. A fizikai test felett megszerzett uralommal a gyakorló igyekszik uralmat szerezni a prána (életerő energia) felett és a prána feletti uralom megszerzésével az ember képessé válik elméjét is uralni. A rendszeres gyakorlással kialakul az igény a jóga erkölcsi normáival is összhangban élni csakúgy, mint a meditációt gyakorolni.
Az ászanák (kitartott testhelyzetek) és a pránájáma (légző gyakorlat) a hatha jógának csak az első két lépcsője. Az ászanák és a pránájáma gyakorlása által az elme fókuszált lesz és az illető gyorsan haladhat a koncentrációban és a meditációban. Az elme természetéből fakad változékonysága; minden éberen töltött pillanatban befolyásolják mindazok, amit lát, hall, amit érzékein keresztül tapasztal. A hatha jóga különböző pránájáma (légző) gyakorlatokat ír elő azért, hogy elérjük az elme feletti ellenőrzést.
A hatha jóga gyakorlása során, a kezdőnek krijákat (testtisztító gyakorlatokat), ászanákat (jógapózokat), pránájámát (légző gyakorlatot), mudrákat (tartásokat) és bandhákat (energiazárakat) kell gyakorolnia.
Rendkívül fontos a fokozatosság! A jóga ászanákkal egyidejűleg gyakoroljuk a mélylégzést és az elme koncentrációját. Így a hétköznapi élet stressze feloldódik, kiegyensúlyozottá, rugalmassá, álló képessé válik a gyakorló. Az ászanák közötti mély relaxáció teljes mértékben összehangolja a test-lélek-szellem egységét.
Hogyan hat a jóga a test – lélek – szellemre?
A jóga, mint komplex rendszer a fizikai-érzelmi-szellemi működés tökéletes egyensúlyára, harmóniájára, az egység elérésére törekszik. Egészségről csak akkor beszélhetünk, ha ez megvalósul.
Az egyensúly felbomlása betegségekhez vezet. A jóga rendszere konkrét módszereket ajánl a tökéletes egyensúly elérésére, fenntartására.
Évezredek óta ismert a jóga gyógyító ereje. Holiszitkus módon hat az emberre. A belső öngyógyító mechanizmus tudatos felébresztésére és használatára épül. Alapja szervezetünk, mint egység működésének tudatos javítása, optimalizálása a jóga gyakorlataival - kihasználva azok speciális hatásait a különféle szervekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése